środa, 10 lutego 2016

Jeden dziwny sposób jak reklamować ser - sprawdź

Jestem fanatyczką serów. Pół mieszkania zajebane serami najgorsze. Średnio raz w miesiącu ktoś wdepnie w leżący na ziemi camembert czy cheddar i trzeba go wyciągać w szpitalu.

Stąd też z ciekawością sięgnęłam po gazetkę lidra zawierającą bogatą ofertę serów z okazji tygodnia francuskiego i powiem tak: nie wiem, co oni ćpali, ale ja też to chcę. Opisy stworzył podobno niejaki Gieno Mientkiewicz (really), kucharz z wykształcenia i smakosz z wyboru. Cytując:

"to ser tak płynny w środku, że gdyby nie skórka, rozlałby się na talerzyku"

"skórka stanowi lekki, przyjemny jakby nieco warzywny kontrast do wnętrza o nieco słonych nutach"

"bogato pachnie, bo zaczepia nutami wędzonymi, pleśniowymi, grzybowymi"

"skórka jak najdelikatniejszy zamsz, środek jak płynny jedwab, zapach niesie nikłe, pleśniowe nuty, miąższ smakuje jak masło doprawione kandyzowanymi morelami, nieco tylko posolone, świetnie rozchodzi się w ustach"

"zapach babcinego kredensu zapowiada łagodny aromaty sera"

"powoli dojrzewany, nabiera dostojności"

"mleczna słodkość zamknięta w ramy słonych okruszków, do tego sporo grzybowych aromatów"

"to ser uzupełniających się przeciwieństw, każdy odnajdzie w nim swoje smaki i zachwyci się tym czymś ekstra"

"ser ostry poprzez swoją pikantność"

"mokra skórka porośnięta meszkiem białej, szlachetnej pleśni, spod której przebija inna, czerwona, mocniejsza w smaku i zapachu"

"biała skórka z prześwitami pomarańczowej pleśni, pachnąca zasobną piwniczką, skrywa na wpół płynny ser"

"skórka o smaku ziaren i pieczarek, środek jak ptasie mleczko owiane słoną, morską bryzą"

"do nosa docierają zapachy starego sadu, opadłych liści, dojrzałych jabłek, w ustach czuć smak jakby słonego karmelu"

"ładna kompozycja, dająca dużo przyjemności"

1 komentarz:

  1. Spalilam sie i jem stary jogurt, czyta sie to wysmienicie.Pozdrawiam - takze koneserka.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...